Sfaturi pentru o vacanta reusita in CroatiaSfaturi pentru o vacanta reusita in Croatia

Anul trecut am ajuns pentru prima data in Croatia, iar ca de fiecare data, cand ajungem intr-o tara noua,incercam sa vizitam cat mai multe locuri noi. Astfel, programul nostru în Croația a fost unul extrem de încărcat, cu multe ore de condus și cu plimbări lungi prin patru dintre cele mai frumoase orașe din țară. Dar ritmul asta alert de călătorie nu e chiar necunoscut pentru noi, deci nu ne putem plânge…îl avem în sânge. Și chiar dacă pare că am stat puțin, am reușit totuși să facem tot ce ne-am propus, să vedem Dubrovnik și ale câteva locuri din jumatetea sudică a Croației. Îți las aici un itinerar pentru 4 zile in Croația, bazat pe experiență noastră, cu recomandări de locuri de văzut și restaurante de încercat. Daca urmeaza sa vizitezi Croatia pentru prima data, trebuie sa citesti si acest articol!

Itinerar pentru o vacanta de 4 zile in Croatia

Dubrovnik

Dubrovnik e exact așa cum ne așteptam să fie: frumos, desprins dintr-o poveste și aglomerat. Chiar dacă ne-am ales o perioadă nu foarte aglomerată, în Dubrovnik am simțit deja prezența vaselor de croazieră pline de turiști care, la fel ca noi, vor să viziteze The Kings Landing, cu al lui Walk of Shame, cunoscute drept ”The Jesuit Stairs”, și cu The Red Keep sau Fort Lovrijenc. Dubrovnik e exact așa cum te aștepți să fie, așa cum apare în reviste și în fotografii…un oraș de o frumustete rară, care își merită titulatura de ”Perla Mării Adriatice”.

Ce poti sa faci o zi in Dubrovnik? – atractii turistice si restaurante

Dubrovnik (orașul) poate fi vizitat cu lejeritate într-o singură zi, însă dacă vrei să faci și o excursie de o zi in Muntenegru sau să stai la plaja pe faimoasa plajă Banje, atunci ar fi bine să mai adaugi una-două zile în programul tău. Totuși, noi nu am avut prea mult timp la dispoziție și aș vrea să îți spun ce se poate face în Dubrovnik, în doar o zi.

  • Stradun – Măsurând 300 de metri lungime și renumită pentru pavajul său alb din calcar, strada datează din 1468, deși multe dintre clădirile din jur au fost construite în secolul al XVII-lea după cutremurul devastator din 1667, când cea mai mare parte a orașului Dubrovnik a fost grav avariată. Aici gasesti multe magazine de suveniruri, dar si Gelateria Dubrovnik, de unde am mancat inghetata buna buna.
  • Zidurile orasului – Zidurile vechi ale orașului Dubrovnik sunt una dintre cele mai cunoscute caracteristici ale sale, acum mai mult ca oricând datorită prezentării în serialul de succes Game of Thrones. Construite în secolul al X-lea și modificate în secolele al XIII-lea și al XIV-lea, aceste ziduri formidabile – înalte până la șase metri pe alocuri și până la șase metri grosime – au oferit o apărare solidă împotriva invadatorilor. Cu o lungime de aproape doi kilometri, zidurile orașului Dubrovnik sunt un loc grozav pentru o plimbare obișnuită și oferă numeroase vederi excelente asupra Mării Adriatice și spre interior asupra centrului vechi al orașului. Daca vrei sa faci o plimbare pe ziduri, trebuie sa platesti o taxa de intrare de 35 euro.
  • Fort Lovrijenac – Aflata 37 de metri deasupra Adriaticii, această fortificație s-a dovedit ia fi de nedoborat în timpul numeroaselor atacuri care s-au napustit asupra orasului. Daca vrei un loc bun pentru poze, urmeaza indicatoarele pana la Dubrovnik West Harbour, iar mai apoi urca pe scarile din dreapta, pana la intrarea principala a cetatii. Biletul pe care l-ai cumparat ca sa vizitezi zidurile include si intrarea la Fort Lovrijenac.
  • ”The Jesuit Stairs” – Scara iezuiților este unul dintre cele mai reprezentative exemple de arhitectură barocă din Dubrovnik. Când urci scările, vei ajunge în Boškovićeva Poljana (Piața Bošković), cu impresionanta biserică iezuită Sfântul Ignațiu. In lumea Game of Thrones, acest loc este cunoscut sub denumirea de ”Walk of Shame”. Atat scarile at si biserica dateaza din perioada in Republicii Ragusa, republica maritima cu centrul stabilit in orasul Dubrovnik.
  •  Minceta Tower – a avut rol de aparare, fiind cel mai inalt punct din cadrul sistemului de aparare al orasului. In Game of Thrones e locul in care Daenerys se duce să caute dragonii furați. Daca ai obosit si ai nevoie de o pauza, iti recomandam restaurantul cu specific bosniac, Taj Mahal. Aici am mancat ceavpi buni si supa de iaurt racoritoare.
  • Srd Hill – la finalul zilei, ia telecabina spre Srd Hill si bucura-te de apusul de soare si de priveliste. O calatorie cu telecabina costa 27 euro (dus-intors)Mai multe detalii…
Sfaturi pentru o vacanta reusita in Croatia
Sfaturi pentru o vacanta reusita in Croatia
Sfaturi pentru o vacanta reusita in Croatia
Sfaturi pentru o vacanta reusita in Croatia
Sfaturi pentru o vacanta reusita in Croatia
Sfaturi pentru o vacanta reusita in Croatia
Sfaturi pentru o vacanta reusita in Croatia

Split

Situat pe superba coastă dalmată a Croației, Split este al doilea oraș că mărime al țării, acesta fiind locuit continuu timp de mii de ani, începând cu românii, urmăți de bizantini, croați, venețieni și, în cele din urmă, de austrieci, care au plecat abia în 1918. Split este, de asemenea, renumit că fiind casă Palatului lui Dioclețian, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, unul dintre cele mai impresionante monumente române rămase din lume. Spre deosebire de Dubrovnik, Split nu pare a fi un muzeu sau o scenă de film perfectă, ci un oraș plin de viață, cu piețe și terase cu vedere la mare, magazine și o promenadă superbă. E unul dintre locurile noastre preferate din Croația, iar spe surprinderea noastră, l-am găsit că fiind mai frumos și chiar mai interesant decât Dubrovnik.

Parcare gratis în Split – nu am mai vrut să ne învârtim în jurul centrului istoric și am considerat că e mai bine să lăsăm mașînă la Mall of Split. Mall of Split se află la 5 km față de Palatul lui Dioclețian, iar parcarea este gratuită. Astfel, dacă ai în plan să petrect o zi întreagă în Split, e cea mai bună și economică soluție. De asemenea, o călătorie cu UBER până în centrul vechi costă 5-7 euro.

Atracții turistice în Split:
  • Palatul lui Dioclețian
  • Biserica St. Domnius
  • Cetatea Klis

Dacă ai timp suficient, poți rămâne în Split două nopți și să faci două excursii de o zi în Hvar și Trogir. 

Recomandari de cazare in Split

Sibenik

Dacă în Dubrovnik și Split a fost aglomerație mare, Sibenik a fost exact opusul. Aici ne-am plimbat in liniște, fără sa facem slalom printre grupuri de turiști. E drept ca Sibenik e micuț și că nu ai nevoie de mai mult de 2 ore ca să îl vizitezi, dar neapărat trebuie pus pe listă. De ce? Pentru ca e micuț și dragut, dar și pentru ca are două monumente UNESCO – Katedrala sv. Jakov și cetatea Mihovila. Pentru că are o istorie bogată, care datează din anul 1066. Spre deosebire de alte orașe de pe coasta Adriaticii, care au fost întemeiate de greci, illiri și romani, Šibenik a fost fondat de către croați. A fost cucerit de Republica Veneția în 1116, care a păstrat orasul până în 1124, când l-a pierdut pentru scurt timp în favoarea Imperiului Bizantin, iar apoi a revenit din nou sub tutela Veneției până în 1133, când a fost recucerit de Regatul Ungariei. Și nu in ultimul rand, a fost folosit în Game of Thrones pentru orașul liber Braavos, locul unde găsim The Iron Bank (Catedrala din Sibenik).

Unde parcam? – Exista o parcare în centru (Poljana Public Garage se numeste), cu preturi mai mult decat decente (60 centi/ora)

Sfaturi pentru o vacanta reusita in Croatia
Sfaturi pentru o vacanta reusita in Croatia

Zadar

Ultima noastră oprire din această mini-vacanță a fost Zadar. Pentru că urma să plecăm din Zadar dimineață devreme, cu o seară înainte ne-am plimbat în liniște pe malul apei, am ascultat valurile marii și am privit apusul de soare. Am încheiat călătoria cu o plimbare prin centrul vechi al orașului și cu o cină.

Probabil Zadar are multe locuri frumoase care merită să fie vizitate, însă dacă ajungeți prin Zadar, seară, unul dintre locurile pe care nu trebuie să le ratați e The Sea Organ, o instalație uriașă cu tuburi subacvatice transformată într-un instrument muzical la care cântă marea.

Itinerar pentru o vacanta de 4 zile in Croatia

Croatia e una dintre cele mai frumoase tari din Europa, iar daca timpul iti permite, poti face adevarate roadtrip-uri in aceasta tara. Noi cu siguranta ne vom intoarce ca sa exploram parcurile nationale, capitala si partea de nord a tarii, despre care se spune ca e cel putin la fel de frumoasa ca jumtatea sudica a Croatiei.

Citeste si: