Retete din jurul lumii – Fondue de branza (reteta elvetiana) Retete din jurul lumii – Fondue de branza (reteta elvetiana)

Intr-o seara vorbeam cu Sebi despre toate locurile in care am reusit sa ajungem in ultimii aproape opt ani, iar el mi-a lansat provocarea da a alege doar trei cuvinte reprezentative pentru o tara sau pentru vacanta noastra acolo. Asa mi-am dat seama ca in absolut fiecare situatie unul dintre cuvinte fie era un preparat pe care l-am mancat acolo si doar acolo, fie era doar cuvantul ”mancare”, spus la modul general atunci cand nu ma puteam sa ma decid asupra unui singur preparat. Si am ajuns la concluzia ca fiecare calatorie trece prin stomac si ca ”bucataria” e o parte importanta din fiecare vacanta. Indiferent de locul in care ajungem, incercam sa mancam mancare specifica zonei, sa mergem in restaurante in care mananca mai multi localnici decat turisti si sa gustam cat mai multe preparate. Mai apoi, cand ne apuca dorul, intram in bucataria noastra micuta si incercam sa gatim bunatati inspirate de calatoriile noastre prin lume. Ca facem o portocalopita sau naan, green thai curry cu pui si legume sau tacos, incercam sa aducem de fiecare data cate un colt de lume chiar la noi acasa. Si pentru ca iubim sa calatorim, sa mancam si sa gatim, m-am gandit sa incep o noua serie de articole pentru cei gurmanzi si cu dor de duca, asa ca noi. Astazi va ofer o reteta extrem de simpla de fondue de branza, asa cum se mananca iarna in toate casele elvetienilor.

Retete din jurul lumii – Fondue de branza (reteta elvetiana)

Daca inca nu ai vizitat Elvetia, te incurajam sa o faci. Elvetia e locul pe care noi il numim acasa si una dintre cele mai frumoase si spectaculoase tari din Europa. De altfel, acum e sezonul rece, perioada in care muntii sunt acoperiti de zapada, spa-urile sunt deschise, la fel si targurile de Craciun pline de tarabe care vand vin chaud sau gluhwein, raclette si chira fondue. Nu cred ca exista un restaurant montan cu specfic local care sa nu aiba in meniu faimosul fondue.

Astazi te invat cum sa faci fondue de branza acasa in asa fel incat sa aduci un pic din Elvetia chiar la tine in sufragerie, sa iti aduni prietenii si sa infulecati bucati de paine acoperite in branza calda si cremoasa.

Ingrediente si ustensile pentru fondue (pentru 2 persoane):

  • 400 g Gruyere & Vacherin Fribourgous
  • 1 lingura de amidon de porumb
  • 1 catel de usturoi
  • 150 ml vin alb sec

La capitolul ustensile, ai nevoie de un set special pentru fondue. Am gasit cateva variante pe Emag, atat electrice cat si traditionale, cu flacara. Setul consta intr-o oala de ceramica sau inox, o sursa de caldura si furculite lungi. Fara acest set, nu e imposibil sa faci fondue, dar e un pic mai complicat.

Indicatii:

  1. Se da branza pe razatoare si se amesteca cu amidonul de porumb. Amidonul este esential deoarce ajuta ca branza sa se transforme intr-un sos consistent si cremos. Daca nu adaugi amidon, cel mai probabil sosul se va taia (adica uleiul se va separa de branza, iar fondue-ul va fi compromis).
  2. Se aduga in oala (se foloseste oala din setul de fondue) si se adauga branza, usturoiul si vinul alb. Se gateste la foc mic spre mediu, amestecand din cand in cand, pana cand branza s-a topit in totalitate. Daca sosul e prea gros, se mai dauga cateva linguri de vin pana cand se obtine o textura fluida, dar nu foarte lichida.
  3. Cand este gata, se asaza pe sursa de caldura din setul de fondue si se serveste cu muraturi (ceapa, castraveti murati sau proumb baby murat) si cu paine. Noi mai folosim si carotofi fierti sau copti.

Cateva explicatii suplimentare:

Probabil te intrebi daca poti sa folosesti si alte tipuri de branza, iar raspunsul e unul cat se poate de simplu: nu prea. E adevarat ca exista multe retete care au ca ingrediente Gouda sau alte tipuri de branza, insa reteta originala “moitié-moitié” implica aceste doua tipuri de branza – Gruyere & Vacherin Fribourgous – folosite in cantitati egale. In Elvetia, se respecta urmatoarea proportie. 150-200 g branza pentru o persoana.

Cea mai comuna problema care apare atunci cand facei fondue acasa e seprarea (atunci cand branza si uleiul se separa). Dacă fondue-ul se separă, dai focul mai mic și amesteci încet până când brânza începe să se topească. Acest lucru poate dura mult timp, așa că trebuie sa ai răbdare. Dacă acest lucru nu funcționează, încerca să adăugi mai mult amidon de porumb amestecând 1 lingură de amidon de porumb cu 1 lingură de vin, apoi adăuga-l în fondue. Continua să amesteci încet, la foc mediu, până când brânza se topește bine.

De asemenea, atunci cand servesti fondue-ul trebuie sa te asiguri ca nu asezi oala pe o sursa de caldura puternica. Din experienta, fie care vorbim de un set electric sau de unul traditional, sursa de caldura trebuie sa fie la minim. Altfel, risti ca branza sa se arda.

Retete din jurul lumii – Fondue de branza (reteta elvetiana)

Stiu ca e probabil mai greu sa gasesti aceste tipuri de branza in Romania, insa daca avi un prieten sau un coleg despre care ai auzit ca merge in vacanta in Elvetia, acum sti ce suvenir sa ceri. Iar daca vedem ca acest articol este citit, poate chiar o sa organizam un giveaway si o sa oferim unui norocos un set de branza pentru fondue elvetian.

Citeste si: