Universul e mic în comparaţie cu fericirea şi entuziasmul meu din acest moment deoarece tocmai am intrat în posesia paşaportului meu, care are pe una din file viza pentru SUA. Eu ştiam că am luat viza de ieri, de când am fost la interviu, dar  nu am crezut până când nu am văzut cu ochii mei. Când mă gândesc cât de stresată şi de panicată am fost, câte gânduri mi-am făcut, câte planuri şi câte scenarii legate de interviu. Pe de o parte ştiam că o să iau viza fără probleme, dar pe de altă parte, atunci când îţi doreşti ceva şi când ştii că nu totul depinde de tine îţi faci griji, mai pui şi răul în faţă dacă e nevoie, dar speri şi crezi că o să reuşeşti. Hai să îţi povestesc un pic cum am aplicat viza de turist pentru Statele Unite ale Americii, ce am avut nevoie, cum m-am gândit eu că o să fie şi cum a fost defapt.

Am luat şi eu viza de turist pentru Statele Unite ale Americii

Ne-am propus încă de anul trecut să mergem în America, iar spre sfârşitul anului am început să facem toate demersurile necesare. Sebi a aplicat pentru viza la Ambasada Statelor Unite ale Americii din Berna, iar eu mi-am făcut paşaportul. Incă de atunci mi se parea ca procesul de aplicare pentru viza de turist e unul extrem de complicat si ca exista foarte multe sanse ca cei de la Ambasada sa ne refuze. Citisem astfel de povesti pe internet si eram extrem de speriata. Probabil si tu simti la fel, daca ai ajuns aici.

Pana la urma, ne-am dorit atat de mult sa ajungem in America incat am hotarat sa ne incercam norocul. Nu am luat biletele de avion si nici nu am facut rezervari, chiar daca stiam foarte bine cand urma sa mergem. Prima data am vrut sa vedem viza in pasaport. Asadar, fara sa mai lungi mult vorba, iata ce ai nevoie pentru a aplica pentru viza de turist pentru Statele Unite ale Americii. O sa adaug si niste link-uri utile, iar la final iti voi spune si cat de greu sau usor mi s-a parut totul.

viza de turist pentru Statele Unite ale Americii

Cum am aplicat pentru viza de turist pentru Statele Unite ale Americii?

  1. Completeaza formularul DS-160

Important! Inainte sa incepi completarea formularului, platforma iti va genera un cod unic. Noteaza undeva acest cod, fiindca vei mai avea nevoie de el.

  1. Ai nevoie de o poza tip pasaport, atat in format electronic, cat si printat.
  • Există un anume format pentru poza de viză, iar cei de acolo ştiu exact cum să facă. Ai nevoie de poză în format electronic, dar ar fi bine să ai 2 şi în format fizic. Regulile de care trebuie să ţii cont le găseşti aici. Costa în jur de 20 de lei. Fie la începutul aplicaţie, fie la sfârşit ţi se va cere să încarci o fotografie.
  1. Iti faci un cont (gasesti link-ul mai jos)
  • după ce ai completat formularul îţi faci un cont aici. Pe aceasta platformă poţi verifica statusul documentelor tale, poţi realiza programarea la interviu şi poţi alege şi metoda de plată a taxei.
  1. Platesti taxa pentru viza

Eu am ales varianta clasică: transferul bancar.

Formularul este unul special pe care îl vei gasi pe site. Atunci când intri în contul tău şi vei alege să plătesti prin transfer bancare vei fi redirecţionat la o pagina unde se găsesc toate formularele pentru toate tipurile de viză. Noi vorbim acum strict de viza de turist B1/B2.

Taxa este în valoare de 160 de dolari, în lei însemnând 656. 

Aceasta se plăteşte la Banca Transilvania. Mergi cu formularul respectiv ( trebuie să aibă un cod de bare pe el) şi cu buletinul, mai departe ştiu cei de bancă ce sa facă.

IMPORTANT! Păstrează chitanţa! Există un cod chiar în partea de jos de care o să ai nevoie!

  1. Te programezi la interviu

In functie de disponibilitate sau de programul de lucru al Ambasadei, poti alege ce zi si ce ora preferi. Interviul va avea loc la Ambasada Statelor Unite din Bucuresti (Bulevardul Doctor Liviu Librescu 4-6, București, Romania).

Ziua interviului

De ce acte ai nevoie la interviu? Ei bine, ai nevoie doar de paşaport şi de confirmarea formularului DS160.

Atât! Celelalte acte sunt acolo doar că să fie. 

Prietenii si online iti vor spune să ai la tine adeverniţa de la locul de muncă, un extras de cont, contract de proprietate, etc. Insa eu cred că îşi dau destul de bine seama din formular şi pe baza răspunsurilor de la interviu dacă vrei sau nu să rămâi. Mie, contrar a ceea ce ma asteptam (m-a ”incurajat” o ”prietena” care fusese in America de mai multe ori ca sunt sanse foarte mari sa imi ceara o gramadade acte si dovezi), nu mi-au cerut nimic suplimentar.

Am ajuns la ambasadă cu vreo 30 de minute înainte, timp în care am aşteptat afară într-un fel de staţie de autobus. La ora 8 a venit cineva acolo şi ne-a triat pe orele la care eram programati. Bineînţeles că unii erau programaţi la 10, dar au venit la 8.

După ce persoana respectivă ne-a verificat numele şi ne-a dat un cod de bare am aşteptat pe partea cealaltă a străzii unde o altă persoană ne chema să intram în camera de securitate. Puteau intra doar două persoane în acelaşi timp. Acolo îti verifică geanta şi ţi se cere să laşi telefonul. Vei primi o cartelă cu un număr, iar la final îţi vei recupera toate lucurile pe care ţi le-au oprit. Mie mi-au oprit telefonul, încărcătorul şi  două pastile pentru dureri de cap.

De acolo, traversezi o curte şi intri în clădirea unde va avea loc interviul. Practic, sunt mai multe ghişee pe la care tu trebuie să treci. Prima dată ţi se cere confirmarea formularului şi ţi se dă un număr de ordine. 

Apoi vei merge la primul ghişeu unde ţi se va cere paşaportul, numărul de telefon şi adresa de mail. Eu nu mi-am ştiut numărul de telefon pe care oricum nu îl folosesc, iar doamna respectivă mi-a ţinut un pic de morală. Ce pot să zic, am început bine! :))

Ulterior, pe baza aceluiaşi număr vei fi chemat la ghişeul no.2, unde iti vor lua amprentele. Simplu!

Al treilea şi cel care ne da cele mai mari emoţii e ghişeul unde va avea loc interviul.

Mie mi-au pus tot felul de întrebări, atât despre mine cât şi despre Sebi. Adesea te mai întreabă şi lucuri pe care tu le-ai scris deja în formular, ca să verifice dacă ai minţit sau nu.

Tot interviul poate dura de la 30 de secunde până la cât consideră el/ea că e nevoie ca să se lămurească dacă să îţi dea sau nu viza. Eu am avut impresia că a durat o veşnicie! În total, intreg  procesul a durat 30 de minute.Livrarea pasaportului

Dacă nu eşti din Bucureşti poţi opta pentru livrarea vizei prin curier contra sumei de 24 de lei (atat costa n 2018). In general, pasaportul va ajunge la tine a doua zi.

Am luat şi eu viza de turist pentru Statele Unite ale Americii

Credeam că o să fie mult mai greu, că întrebările vor fi mult mai sofisticate sau că se vor cere o grămadă de detalii. M-am gândit ca vor fi mult mai insistenţi şi ca vor căuta nod în papură ca să nu îţi dea viza, când colo nu e deloc aşa. Dacă respecţi cerinţele, iar scopurile tale sunt reale cu cele menţionate, atunci nu ar trebui să îţi faci griji.

Nu ţi-am spus dar viza de turist B1-B2 e valabilă 10 ani. Ea poate fi dată şi pe mai puţin de 10 ani în anumite condiţii speciale.


Citeste si: