Deja nu mai e un secret faptul că sunt îndrăgostită de Londra, că ea e marea mea dragoste în materie de orașe. Orașul meu de suflet. Nu o să uit niciodată prima dimineață petrecută în Londra, atunci când am ieșit din hotel și m-a lovit aerul de rece și umed despre care citisem pe toate blogurile, cum am mers prima dată cu metroul, cum am mâncat burgeri în Borough Market sau cum ne-am plimbat seara prin ploaie în Piccadilly. Am vizitat Londra de cate ori am avut ocazia, de aceea m-am gandit sa scriu acest un mini ghid de calatorie pentru Londra. As vrea sa fie un ghid complet care sa te ajute sa iti planifici prima vacanta in orasul de pe Tamisa si care, impreuna cu celalte articole din aceasta serie, sa iti raspunda la toate intrebarile.
Cum ajungem în Londra
În Londra se poate ajunge destul de ușor datorită celor doi operatori low cost, Wizz Air și Ryanair. Daca stai in Bucuresti sau in imprejurimile lui, verifica si ofertele de la British Airways. Au fost situatii in care biletul de avion era mai ieftin la British decat la Wizz Air.
În cazul în care apelezi la aceste două companii, vei ateriza fie pe aeroportul din Stansted, fie pe Luton Airport. Dacă zbori cu Ryanair, vei ateriza pe Stansted, în timp ce Wizz Air te va duce pe Luton. Aceste două aeroporturi sunt situate la cca. 50 de km de Londra.
Alte variante: Mai există curse operate de British Airways.
Cum ajungi de la aeroportul Stansted in Londra (ieftin si usor)
Transferul de la aeroport
De la Stansted Airport
- National Express Bus e compania care efectueaza zeci de curse pe ruta Londra-Stansted Airport, zlinic. Există patru rute, iar o călătorie pe ruta Liverpool Street-Stansted Airport durează în jur de 1 ora și 10 minute.
Îți las aici stațiile ca sa poți alege stația cea mai apropiată de hotel!
Service A6: Stansted to Portman Square, calling at; Golders Green, Finchley Road, St John’s Wood, Baker Street, Paddington, Marble Arch and Portman Square.
Service A7: Stansted to Victoria Coach Station, calling at; Bow, Mile End, Whitechapel, Southwark, Waterloo, Victoria Train Station and Victoria Bus/Coach Station.
Service A8: Stansted to Kings Cross, calling at; South Hackney, Bethnal Green, Shoreditch, Liverpool Street, Farringdon and Kings Cross London (bus stop is adjacent to St Pancras International Train Station).
Service A9: Stansted to London Stratford, direct service to London Stratford.
Autobusele criculă destul de des ( cred că sunt 2 sau 3 în fiecare ora), dar pentru a verifica programul și pentru a lua cele mai ieftine bilete de autobus, trebuie să iei în considerare sfaturile pe care ți le-am dat mai sus.
- Stansted Express Train – ar fi cea mai ușoara variantă și totodată cea mai scumpă. Trenurile pleacă din o data la 15-30 minute, iar o călătorie până la Liverpool Street durează 47 de minute. Gara se află în aeroport, de aceea trenul e cea mai ușoară variantă.
Dacă cumperi biletul în ziua călătoriei, din aeroport, te va costa 20 lire un drum.
Important! Daca ai un zbor devreme, e bine să știi că primul tren spre Stansted Airport pleaca de la Liverpool Street în jurul orei 4:00. Noi deobicei luam zborul de dimineață (6-7 dimineata) și o noapte de cazare la unul dintre cele două hoteluri ale aeroportului. În acest fel ne asigurăm că ajungem la timp în aeroport și ne mai bucurăm de o oră sau două de somn.
- Radisson Blu Hotel London Stansted Airport**** – 350 m pana la aeroport + anulare gratuita = de la 80 euro/camera dubla
- Hampton By Hilton London Stansted Airport*** – 400 m pana la aeroport + anulare gratuita + mic dejun = de la 80 euro/camera dubla
De la Luton Airport
- Tren – o călătorie cu trenul între Luton Airport și London St. Pancras International durează 45 minute și costă in medie 15 lire (dacă îți achiziționezi biletele online de aici)
- National Express Bus – o călătorie între Luton Airport și London Victoria Rail Station durează 1 ora și 15 minute și costă 8 lire (dacă îți achiziționezi biletele online).
De la Gatwick Airport
- Gatwick Express non-stop către Victoria circulă la fiecare 15 minute, cu o durată de călătorie de 30 de minute și e cea mai bună variantă de transfer de la aeroportul Gatwick în Londra. O călătorie cu Gatwick Express costă 20 lire, dacă cumperi biletul din gară/aeroport.
- Southern Trains spre London Victoria Station – circulă de patru ori pe oră spre Victoria via East Croydon și Clapham Junction, durata călătoriei spre gara Victoria fiind de aproximativ 35 de minute. Un bilet costă în medie 13 lire.
- Thameslink spre Saint Pancreas Internațional – Serviciile către London Bridge, London Blackfriars, Farringdon și St Pancras International circulă, de asemenea, de patru ori pe oră, cu o durată a călătoriei cuprinsă între 30 și 45 de minute. O călătorie cu Thameslink pe ruta Gatwick – Saint Pancreas International costă în medie 13 lire.
Transportul în comun
Deoarece e foarte puțin probabil să găsești cazare în City of London sau în centru, la un preț decent, vei avea nevoie de metrou. Dar nu e chiar un capat de tara deoarece sistemul de metrou din Londra e unul dintre cele mai bune sisteme din Europa, în termeni de răspândire, sistem de taxare și linii. Poți ajunge în orice parte a Londrei dorești, există câte o stație la fiecare obiectiv turistic, iar multitudinea liniilor și rutelor îți vor facilita deplasarea.
- există 9 zone, iar zona 1 corespunde Londrei centrale
- există 11 linii de metrou (eu le țin minte după culoare)
- costul unei călătorii depinde de zona, timpul petrecut și ora călătoriei
Și, totuși, cât costă o călătorie cu metroul în Londra?
In Londra, pretul calatoriilor cu metroul e stabilit de zona in care are loc calatoria. Astfel, o călătorie cu metroul în zona 1 te va costa 5.5 lire, iar o calatorie din zona 1 in zona 3 te va costa 9 lire, daca platesti cash.
Dar nu e nevoie sa platesti cash, ar fi o mare pierdere de bani, deoarece londonezii au Oystercard. Oyster este un card reîncărcabil ce te va ajuta să călătorești mai mult și mai ieftin, indiferent de zonă. De exemplu, pentru o călătorie în zona centrală, cu OysterCard vei plăti 2,50 lire, in loc de 6,50. Daca nu vrei sa cumperi un Oyster Card, poti plati cu cardul Revolut. Se aplica acelasi sistem de tarifare ca pentru Oyster Card.
Mai mult decât atât, OysterCard are și un ”daily cap”, ceea ce înseamnă că, odată atins acel prag nu vei mai fi taxat pentru restul călătoriilor. Acest prag diferă în funcție de zonă:
Oyster Daily Cap | |
---|---|
Zone 1-2 | £7.70 |
Zone 1–3 | £9.00 |
Zone 1–4 | £11.00 |
Zone 1–5 | £13.10 |
Zone 1–6 | £14.10 |
Citeste mai multe despre Oystercard
Cardul Oyster se poate cumpăra din orice stație de metrou. Atunci când îl vei cumpăra, va trebui să depui un depozit de 5 lire, bani pe care îi vei primi înapoi dacă returnezi cardul. Noi avem cardurile de 6 ani și le-am folosit de fiecare dată când am mers în Londra.
Cazarea în Londra
Cazarea în Londra tinde să fie destul de scumpă. Totuși, daca apelezi la un hotel situat mai departe de zona centrală, poți economisi o sumă frumușică de bani.
La mare căutare în Marea Britanie sunt și guesthouse-urile, care sunt ceva mai ieftine. Noi am optat pentru un hotel în Clapham, situat la 200 de metri de stația de metrou Clapham Common, hotel care in prezent nu mai exista. Totusi, am descoperit Best Western Northfields Ealing Hotel***, un hotel de trei stele aflat chiar langa statia de metrou care serveste linia Piccadilly. Alte variante pe care le luam in calcul sunt hotelurile Premier Inn si Travelodge. Insa cele din lantul Travelodge nu ofera internet gratuit (costa 3 GBP/noapte).
Verifică acest link pentru cele mai bune oferte
Booking.comGhid de calatorie pentru Londra
Daca urmeaza sa vizitezi Londra curand, iti urez sa ai parte de vreme buna si de o calatorie frumoasa. Eu sper ca am reusit sa fac un pic de lumina si sa te ajut sa iti planifici mai usor vacanta in orasul de pe Tamisa, insa, daca mai ai intrebari, le astept pe adresa de e-mail (gasesti formularul de contact pe blog), pe Instagram sau in sectiunea de comentarii.
Am pregatit un itinerariu pentru 4 zile in Londra, am atasat harti, dar si multe informatii utile.
Itinerariu pentru 4 zile in Londra
Cat de frumos ai descris Londra! Pe mine tocmai din cauza aerului rece si umed, nu m-a atras niciodata! Am trecut-o pe lista😀
Orasul are un farmec aparte atunci cand ploua si e mai rece. 😀
Ce articol fain si plin de informatii utile! De abia astept sa ajungem si noi in Londra. 💛
Multumesc frumos! Sper sa iti fie util pe cand vei merge in Londra. 😀
Waw! Informatii foarte utile! <3 Oricine calatoreste la Londra pentru prima oara, ar trebui sa citeasca articolul tau!
Multumesc frumos! 🙂
Londra nu m-a atras până acum câțiva ani. Acum, este pe listă, doar că aleg vara ca anotimp de vizită. Informațiile tale sunt utile și la obiect iar câteva din punctele atinse sun necesare aproape oricui vizitează Londra
Londra e de ceva timp pe lista mea, sper sa ajung curand. Foarte bine structurat si plin de informatii utile e articolul tau. 😀
Londra e unul dintre orașele mele preferate, cu toate că nu am ajuns acolo. Frumoase imagini. Mulțumim pentru că ai împărtășit această experiență cu noi.
vreau neaparat, multumesc de invitatie! trebuie sa merg, prietena mea locuieste acolo si ma tot cheama in vizita… sper sa reusesc in primavara!
[…] În primul rând, ar trebui să vedem cum putem ajunge în Londra. Relativ simplu! Datorită marilor companii aeriene ce operează aproape în fiecare aeroport din România, poți ajunge destul de ușor și ieftin în Londra. Știu că cei de la Ryanair au niște oferte destul de avantajoase pentru acestă destinație. Fiind un oras imens, Londra deține 6 aeroporturi, însă cele pentru cursele low cost sunt Stansted, respectiv Luton, situate la cațiva zeci de km de oraș. Despre transferul de la aeroport,am scris mai multe aici. […]
[…] Mai multe despre cum să îți planifici o vacanță în Londra am scris în acest articol Hai cu mine in Londra! Cum ne planificăm o vacanță în frumosul oraș de pe Tamisa. De asemenea, am mai scris și un articol despre cele 15 lucruri pe care le poți face gratis în […]
Chiar mi-ar fi placut sa postezi si articolul legat de atractiile turistice.Urmeaza sa plec la Londra si incercand sa ma informez devin tot mai derutata
Sunt atatea de vazut si nu stiu de unde sa incep ca sa fie totul organizat.Necunoscand orasul imi este greu sa fac un plan.😊
Zilele acestea voi posta si acel articol. 😊 Daca te mai pot ajuta cu alte informatii, nu ezita sa ma contactezi! 😊
Ma pregătesc de câteva săptămâni pentru plecarea în Londra si postarea ta a fost, de departe, cea mai concisa, la obiect și folositoare dintre toate(multe) pe care le-am citit! Ba chiar am rezervat camera la același hotel! Stau cu putine emotii însă în privința cazarii…la banii ăștia, sper sa nu avem baia în curte🙈! Am văzut ca se poarta baile comune, inclusiv la hoteluri. Abia aștept sa îți citesc postările despre obiective turistice și restaurante. Keep up The Food work!
Hello 😊 Ma bucur enorm de mult ca ti-a placut articolul si ca iti va fi util.
Cat despre camera, te asigur ca baia nu e in curte. Hotelul ofera conditii decente, o camera micuta, cu TV si o baie curata. Noi suntem multumiti de el, astfel ca am optat pentru acest hotel de vreo 3 ori pana acum. Pentru Londra, are chiar un pret foarte bun.
Singurul minus ar putea fi Internetul. Acesta nu era gratuit, dar poate s-a schimbat ceva intre timp.
Mai mult decat atat, hotelul e la cativa pasi de statia e metrou, iar in drum spre metrou exista si un Tesco Express de und e puteti lua una alta.
Ca sa ajungeti la hotel luati linia Northern line (linia neagra) in directia Morden, pana la statia Clapham South . Hotelul e chiar pe strada principala, vis a vis de parc.
Intre timp am publicat si articolul cu atractii turistice. Sper sa iti fie de folos! Sa ai o calatorie minunata!
[…] ceva timp am publicat un mic ghid de călătorie pentru Londra, în care vorbeam despre cum ne organziăm o vacanță în această capitală, despre transport, […]
[…] Hai cu mine in Londra! Cum ne planificăm o vacanță în frumosul oraș de pe Tamisa […]
[…] Hai cu mine in Londra! Cum ne planificăm o vacanță în frumosul oraș de pe Tamisa […]
Informatii super utile si dragute ! Avem de bifat Londra intr-o zi jumate pe repede-nainte, iar apoi Liverpool si Manchester-Central Perk-wow, Liverpool-Beatles in Pier Head.Abia astept aventura, mai am de asteptat 26 de zile,mersiiiiiiiiiii
Ma bucur sa aud asta! O sa ai parte de o super aventura! 😀
[…] Hai cu mine in Londra! Cum ne planificăm o vacanță în frumosul oraș de pe Tamisa […]
[…] Londra – OysterCard este un card reîncărcabil ce te va ajuta să călătorești mai mult și mai ieftin, indiferent de zonă. De exemplu, pentru o călătorie în zona centrală, cu OysterCard vei plăti 2,40 lire, in loc de 4,90. OysterCard are și un ”daily gap”, ceea ce înseamnă că, odată atins acel prag nu vei mai fi taxat pentru restul călătoriilor. Acest prag diferă în funcție de zonă, iar pentru zonele 1-3 acesta este de 8 lire. Citeste mai mult. […]
[…] Ghid de calatorie pentru Londra […]