Marsilia e orasul care, în ciuda poziției sale perfecte, și-a câștigat un renume care a ținut și încă mai ține turșitii departe. Despre Marsilia auzi că e un loc murdar, un oraș al imigranților, un oraș periculos. Auzi povești cu mașini sparte, cu poliție care ridică din umeri și cu oameni care au rămăs fără portofele. Și pe de o parte, tot ce auzi despre Marsilia e adevărat! Fără îndoială, Marsilia e tot ceea ce am menționat mai sus, însă, tot Marsilia e și locul care se mândrește cu o istorie bogată si cu o gastronomie delicioasă. Marsilia orașul care a dat lumii faimoasele săpunuri de Marseille. Marsilia are un vibe special, care se simte cel mai bine în Port Vieux, la lăsarea serii. Are restaurante unde mănânci cele mai bune fructe de mare, are o catedrală care veghează orașul, are cartiere în care simți că te-ai teleportat în lumea orientală, cartiere în care mănânci o șaorma senzațională. Marsilia e exact genul de loc pe care poți să îl iubești și să îl urăști în același timp.
În super roadtripul nostru prin Franța, călătorie pe care am făcut-o în iulie 2020, ținta noastră nu a fost Nice sau Monaco, ci Marseille. Nu știu exact ce ne-a alimentat dorința de a ajunge în Marsilia, dar de fiecare dată când ne-am planificat această călătorie pe riviera franceză, Marsilia era un must.
Marsilia
Prima noastră întâlnire cu Marsilia a fost un soc. După două zile petrecute într-un oraș atât de romantic ca Lyon, am ajuns într-o perifierie a Marsiliei, care arăta ca după bombardament. Ajunsesem printre niște blocuri, vedeam mașini sparte și mormane de gunoi, imagini care ne-au făcut să ne întrebăm dacă nu cumva o sa plecăm mai devreme din Marsilia. Și gândul acesta era și mai pronunțat cu cât ne apropiam din ce în ce mai mult de hotelul ”central” pe care avuseseum grijă să îl rezervăm. Imaginea era aceeași. Mizerie, câteva mașini sparte chiar lângă hotelul nostru și mulți oameni ai străzii. Bucuria mare a fost că la Toyoko INN Marseille Saint Charles, hotelul pe care l-am rezervat special pentru parcarea lui privată și subterană, am găsit o parcare pe 4-5 nivele sub pământ și astfel, din multă paranoia, ne-am lăsat mașina la -3. Am vrut să fim siguri că nimeni nu ne vătămează ”fetița”. :))
După ce ne-am cazat și așezat lucrurile, am hotărât să ieșim și să explorăm orașul în care ne doream atât de mult să ajungem. Hotelul era la 10 minute de mers pe jos de Port Vieux, dar pâna să ajungem în port, am avut impresia că cineva a făcut o magie și ne-a teleportat pe străzile prăfuite din Deira, Dubai. Zeci de magazine cu de toate, magazine de tipul celor pe care le găsești în bazarele din țările arabe, mormane de gunoaie pe trotuar, doi șobolani de marimea unor câini, o piațetă plină de oameni ai străzii care trageau substanțe din pungi sau care fumau ”nu-știu-ce”. Nu am văzut niciun francez cu berette și le bagette la purtător. Nu mai eram în Franța!
Dar am ajuns în Port Vieux, iar imaginea s-a schimbat radical. Am prins și cel mai bun moment pentru a fi în port: apusul. Clădiri, terase, oameni și bărci acoperite de lumina roșiatică a apusului, totul parea rupt dintr-un film. Din filmul pe care eu îl aveam cu Marsilia. Pur și simplu, magic! Omul cu chitara și mirosul de pește proaspat și de săpunuri cu lavandă au schimbat radical fața Marsiliei. Iar în acea seară, după o cină eșec, am hotărât că a doua zi ne vom trezi de dimineață și vom lua la pas Marsilia. Și cel mai probabil ne vom îndrăgosti de ea!
Scurt ghid de călătorie pentru Marsilia
Cum ajungem în Marsilia – Ryanair are curse directe pe ruta București-Marsilia, iar prețurile sunt chiar foarte bune. Eu am găsit o variantă de zbor pentru un weekend din iunie la doar 40 euro/dus-întors/persoană.
Între Nice și Marsilia sunt 200 km, ce pot fi parcurși în aproximativ 2h.
Cazare în Marsilia – Toyoko INN Marseille Saint Charles. Hotel super drăguț, situat la 10 minute de mers pe jos de Port Vieux. Mare avantaj: parcarea privată despre care vă spuneam mai sus (si toaleta japoneză :D).
Alte sugestii de cazare:
Booking.comTransportul public în Marsilia:
- dacă vei avea un hotel în zona centrală, nu vei avea mare nevoie de transport în comun. În schimb, dacă ai în plan să folosești metroul sau autobusul, atunci îți poți achiziționa un card cu călătorii nelimitate pentru 24,48, 72 ore. Detalii…
Ce trebuie (neapărat!) să faci dacă ajungi în Marsilia:
- De văzut: Portul vechi – atât dimineața, cât și seara, Notre Dame de la Garde, Le Panier, castelul If, Mucem – Museum of Civilisations of Europe, catedrala Le Major și Fort Saint Jean.
- Dacă ajungeți în Marsilia, trebuie să încercați și bucătăria locala. La restaurantele din portul vechi vei găsi cele mai proaspete și bune preparate din pește și fructe de mare. La Cuisine au Beurre am mâncat supă de pește tradițională – bouillabaisse, scoici și un alt preparat din pește (nu mai știu cum se numea).
- În Marsilia există două trenulețe tursitice care te plimba prin oraș, pe la cele mai importante atracții turistice. Noi am facut ambele rute, dar ruta pe care o recomandăm din suflet e cea pentru Notre Dame de la Garde. O călătorie dus-întors cu acest trenuleț costă 8 euro/adult.
- Apusul în Port Veux e senzațional și e o activitate pe care trebuie să o faci dacă ajungi în Marsilia.
- Vizitează o ”savonerie”. În Port Vieux, pe partea dreptă a acestuia, găsești multe savonerii care te vor ademeni cu produse artizanale pe baza de uleiuri esențiale și lavandă. Tot în port vieux se află și muzeul săpunului, care nu doar ca vă oferă o lecție de istorie, ci și posibilitatea de a participa la un workshop și de a-ți face propriul săpun, totul pentru 5,5 euro. Mai multe informații…
Marsilia
Dacă atunci când am ajuns în Marsilia am fost îngroziți de ceea ce vedeam, în dimineața următoare am plecat de la hotel dorinici să explorăm acest oraș. Marsilia ne atrăsese ca un magnet și simțeam, undeva într-un colțișor al sufletului nostru, ca o să plecăm fericiți din aceast oraș. Simțeam că Marsilia are ceva mai mult de oferit și că ne va surprinde plăcut. Era un sentiment pe care nu îl mai avusesem de foarte mult timp, sentiment care ne-a scos din hotel super fericiți și încrezători că Marsilia nu e doar despre șobolani și mormane de gunoi.
Incursiunea noastră prin Marseille a început puțin înainte de ora 8:00 (ah, cât de matinali am fost), în Port Vieux – locul în care a luat naștere Marsilia.
Lecția de istorie! Marsilia a fost fondată în jurul anului 600 BC de către greci, cei care au denumit locul Massalia. Ulterior, așezarea a fost cucerită de romani, iar încă din vremuri antice Marsilia a fost un port important în cadrul comerțului pe apă. Se crede că Marsilia este cel mai vechi oraș din Franța și unul dintre cele mai vechi din Europa.
În zilele noastre, Port Vieux e o atracție de top, e inima orașului, locul care adună deopotrivă turiști și localnici. Dimineața, portul se transformă într-o piața de pește, iar seara într-un spectacol. Artiștii stradali te încântă cu muzica lor, terasele restaurantelor sunt pline, iar mesele sunt burdușite cu platouri cu pește proaspăt și scoici. Energia locului e molipsitoare, iar atunci când pachetul e complet – apus, muzică și mâncare bună -, ești imediat transpus într-o stare melancolică, de vacanță. Port Vieux, atât la răsărit, cât și la apus, e cu adevărat magic!
După ce ne-am plimbat suficient prin Port Vieux, am scos din buzunar lista cu atracții turistice și harta și am pornit spre cartierul Le Panier. Dacă străzile de lângă hotel ne duceau cu gândul la Egipt sau la vechiul Dubai, străduțele din le Panier ne-au amintit ca suntem în Franța, cea pe care o știam noi. În fapt, Le Panier e cel mai vechi cartier din Marsilia, fiind fondant de grecii care s-au așezat în port, astfel că, e o mai mare placere să te plimbi pe străduțe și să descoperi câte o cafenea de cartier sau o straduța mai colorată.
Tot plimbându-ne prin Le Panier, ne-a lovit foamea, care ne-a adus aminte de mirosul de șaorma și de multitiudinea de șaormerii pe care le găsești la doar câțiva pași de Port Vieux. În Marsilia am văzut atât de multe șaormerii încât aș vrea să zic că e capitala europeană a șaormei. Poate greșesc dacă îi ofer orașului această titulatură, însă pot spune cu mâna pe inimă că în Marsilia am mâncat cea mai buna șaorma (sorry Berlin), la un fast food care nu arăta prea bine, dar care era plin de localnici, acesta din urma fiind semn bun. Am mâncat o șaorma senzațională cu mai puțin de 5 euro, iar mai apoi ne-am îndreptat spre Port Vieux.
Cu trenul turistic prin Marsilia
Din Port Vieux pleacă două trenulețe turistice care îi poartă pe călători prin locurile de seama ale orașului. Astfel că, fiind un pic cam leneși în acea zi, am hotărât să facem și noi o plimbare cu aceste trenuri și să admirăm principalele obiective turistice din mers. Și tare bine am procedat. Pentru doar 8 euro ne-am plimbat pe promenada Marsiliei, am văzut Château d’If de la departe și am urcat până la Notre Dame de Garde. Al doilea tur a fost un pic mai plictisitor, în sensul în care face doar turul orașului vechi – Le Panier, portul, catedrala Le Major – loc pe care noi deja îl explorasem.
Le petit train de Marseille – rute și prețuri
Dacă aveți doar câteva ore la dispoziție, vă recomandăm să apelați la aceste trenulețe. Ele vă vor duce în toate locurile frumoase și importante ale orașului.
Le petit train de Marseille are două rute:
- Notre Dame de la Garde – acesta e de departe cea mai interesantă rută. Trenul pleaca din port, merge pe Corniche Kennedy – de unde puteți admira insulele Friuli și Château d’If. Ultima oprire este Bonne Mere – Catedrala Notre Dame de la Garde, de unde am putut admira orașul și împrejurimile. Privelistea e absolut magnifica – pe de o parte vezi orașul și marea, iar de cealalată parte vezi orașul și munții.
- Centru vechi – cea dea doua rută traversează centrul vechi – le Panier și portul vechi. Trenul mai trece pe lângă Catedrala La Major și pe lângă MuCEM.
Ambele rute pleacă din Port Vieux, iar o călătorie completă costă 8 euro. Pentru mai multe informații, accesați acest site.
Așa cum Parisul se învârte în jurul tunului Eiffel, așa și Marsillia se concetreaza în jrul portului vechi. Orice ai face, ca turist, vei ajunge mereu în port…toate drumurile duc în Vieux Port. Încheiând cele doua călătorii cu trenuletul turistic si apropiându-ne de finalul zilei, am hotărât că ar fi momentul potrivit pentru un pic de shopping…shopping de săpunuri. Săpunurile de Marsielle sunt faimoase, iar în portul vechi veți găsi numeroase savonerii care nu vând doar săpunuri artizanale, ci și produse de îngrijire, toate pe bază de ulei de măsline, ulei de portocal sau lavandă. E o nebunie de mirosuri în port – de la lavandă și portocale la supa de pește și mare – mirosuri de care vă veți aminti de fiecare dată când veți închide ochi și vă veți gândi la vacanța voastră în Marsilia.
Dacă vreți să cumpărați ceva mai tradițional pentru cei de acasă, puteți face o vizita la una dintre savoneriile din port – noi va recomandăm Savonnerie Marseillaise de la Licorne – și să cumpărăți săpunuri artizanale. Personal, nu cred ca există un suvenir mai bun.
Apus de soare în View Port
La sfârșitul zilei, exact așa cum anticipasem, am fost extrem de fericiți și de încântați de tot cea ce văzusem. Ne-am bucurat că nu am judecat orașul după copertă și că i-am mai dat o șansă. Altfel, nu am fi descoperit această bijuterie a rivierei franceze. Și ca scurta noastră vacanță în Marsilia să fie una memorabilă, am ales să încheiem ziua în port, chiar la apusul soarelui. Și adevarul e că nici nu se putea să găsim un loc mai bun pentru a admira apusul și pentru a ne încărca cu energia orașului. Apusul în port e cu adevarăt magic, ca o poveste. Clădirile sunt îmbrăcate în culori roșiatice, catedrala Notre Dame se zărește îndepărtare, simțurile îți sunt inundate de mirosul mării și de acordurile de chitară ale unui artist local, iar oamenii au o relaxare și o energie atât de faine, chiar molipsitoare.
După apusul soarelui ne-am retras la o terasă din port pentru a încerca ultimul lucru de pe lista noastră, și anume: supa bouillabaisse. Auzisem și citisem că această supă e cel mai autentic preparat pe care îl poți încerca în Marsilia, fiind inventat chiar în port. Se spune că această supă pescarească a luat naștere odată cu orașul și că ceea ce o face diferită de orice altă supă de pește sunt modul de preparare și ingredientele folosite. Știind toate aceste lucruri, am spus că nu putem pleca din Marisilia, fara să degustăm faimosul bouilabaisse.
Supa Bouillbaisse – e o supă de pește ce are la baza următoarele ingrediente: pește – sea robin, pește scorpion, monkfish, weever; curstacee; ierburi de Provence, legume și șofran. Supa se servește cu sos rouille, un sos tradițional din Provence.
Astfel, ne-am oprit la La Cuisine au Beurre (mâncarea nu a fost rea, dar cred ca a fost un pic cam overpriced), unde am comandat o supă – care nu doar că e extradordinar de scumpă, ci a fost cu totul și cu totul altceva față de ceea ce ne așteptam. În majoritatea restaurantelor există cel puțin 3 tipruri de bouillabaisse, singura diferență dintre ele fiind dată de prezența/lipsa unui homar sau a unei langustine. Astfel că, o supă fără homar sau langustină costă în jur de 35-45 euro, iar una cu jumatate de homar poate ajunge și la 80 euro. Pentru noi a fost o surpriză felul în care se servește această supă (dacă veți viziona vlogul nostru – link aici – veți înțelege exact la ce facem referire). Ne așteptam la o supă tradițională, dar am primit supa – doar parte lichidă – și un platou imens de peste, în mijlocul căruia stătea frumos o jumătate de langustină. Mâncatul ei ne-a dat bătăi de cap, însă a fost și asta o experiență.
Tot La Cuisine au Beurre am mâncat pentru prima dată scoici. Au fost atât de bune, încât mai tânjesc uneori după o porție de scoici marseilliese. 😀
Marsilia
Ne-am dorit să ajungem în Marsilia mai mult decât ne-am dorit să vedem Coasta de Azur. Era ceva legat de orașul ăsta, despre care nu știam prea multe, care ne atrăgea ca un magnet. Mereu discutam despre o posibilă escapadă pe Coasta de Azur, dar ceea ce pe noi ne interesa cu adevărat era Marsilia. Și cum spuneam, nu știam nimic despre Marsilia…știam doar că o să ne cucerească. Și așa a și fost. Poate nu a fost acel love at the first sight, dar la finalul zilei, dupa ce am luat orașul la pas, am fost fericiti. Fericiți că nu am judecat orașul după prima impresie, fericiți că i-am acrodat o a doua șansă, fericiți că ne-am ascultat inima. Marsilia e o adevărată bijuterie, iar faptul că am scris acest articol acum, m-a făcut să retraiesc toate acele momente, să resimt razele soarelului și mirosul de lavandă, gustul celor mai bune scoici, bucuria și energia cu care am am plecat din cel mai vechi oraș al Franței.
Tot ce pot spune acum, la aproape un an de când am fost acolo, e ”merci beaucoup, Marseille!”
Citește și:
- Cele mai bune locuri de unde poti fotografia Turnul Eiffel
- Ce ar trebui sa stii daca mergi prima data in Paris
- O zi în Marsilia – ce poți face și vedea în cel mai vechi oraș din Franța
- Monaco – dincolo de cazinouri și mașini scumpe (Excursie de o zi în Monaco)
- Cum ajungem în Monaco – tren/autobus/mașină
[…] Urmatoarea noastra destinatie a fost Marsilia (citeste cum am petrecut o zi in cel mai vechi oras al Frantei)… […]
[…] Cum am petrecut o zi în Marsilia – ghid de călătorie […]
[…] O zi în Marsilia – ce poți face și vedea în cel mai vechi oraș din Franța […]
[…] O zi în Marsilia – ce poți face și vedea în cel mai vechi oraș din Franța […]
Bună seara!plănuim o croazieră cu îmbarcare din Marsilia și aș dori să rămânem o noapte !ce hoteluri îmi recomandați că să nu fie departe de port!oare este portul vechi?nu mergem cu grup! mulțumesc pentru informații! soțul meu este in căruț.
Buna,
Noi am stat la acest hotel:
https://www.booking.com/hotel/fr/toyoko-inn-marseille-saint-charles.en.html?aid=1504844&no_rooms=1&group_adults=2
E sigurul pe care il putem recomanda din propria experienta. Daca vreti un hotel chiar in portul vechi, siguri gasiti cateva pe booking.com