Cum economisesti bani in city break-uri? | Vacante la buget

De-a lungul timpului am auzit deseori că citybreak-urile nu sunt o soluție bună pentru cei care își doresc să călătorească cu un buget limitat. Cu alte cuvinte, există teorii conform cărora raportul timp petrecut în călătorie-buget nu este unul favorabil pentru călător și că e mai bine să îți planifici vacanțe mai lungi. Ei bine, această informație este parțial adevărată, deoarece când vorbim de citybreak-uri ne raportăm strict la Europa, la destinații în care poți ajunge ușor fie cu mașina, fie în maxim 2-3 ore cu avionul, iar indiferent de cât de mult timp petreci într-o vacanță în Europa, bugetul zilnic e mai mult sau mai puțin același. Noi am încercat ca pe blog să îți oferim inspirație și sfaturi de călătorie care să te ajute să călătorești mai mult și mai ieftin. Iar astăzi, m-am gândit să mai scot câteva secrete din valiza noastră și să îți prezint cum economisesti bani in city break-uri.

 Călătoriile de weekend nu trebuie să fie scumpe, ci ele se pot face face și la buget dacă îți planifici bine resursele, dacă faci un pic de research și dacă alegi destinația și perioada potrivită. De altfel, noi suntem iubitori ai călătoriilor de weekend în Europa deorece sâmbătă și duminica suntem liberi și astfel, nu suntem nevoiți să ne consumăm zilele de concediu. Zilele de concediu le folosim pentru vacanțele lungi, în afară continentului. În plus, aceste mici escapade ne scot din rutină și ne dau o energie bună, ne schimbă complet aura. City break-urile fac minuni…trust me!

Cum economisesti bani in city break-uri? | Vacante la buget

În ceea ce privește citybreakurile există câteva lucruri – le putem spune și secrete- pe care e bine să le cunoști și să le stabilești încă de la bun început:

  • Un city break e în general o scurtă călătorie care durează între 2-4 zile.
  • Poți face city break în orice oraș european în care se poate ajunge ușor cu avionul (de preferat cursa directă) sau chiar cu mașina (Belgrad, spre exemplu, e o varianta bună pentru cei care locuiesc în Timișoara/Arad). Citybreak-ul nu înseamnă neapărat o alergătură printre atracții turistice sau vizitat de muzee.
  •  Poți face un city break de relaxare atunci când simți nevoia să schimbi peisajul și să stai pe plajă, la umbra unui palmier.
  • Bugetul pentru city break nu trebuie să fie unul foarte mare, ci îl poți stabili în funcție de dorințele și pretențiile tale.
  • Stabilește bugetul înainte să planifici escapada. Poți face un pic de research înainte să cumperi bilete de avion (vezi ce se poate face acolo, cum ajungi de la aeroport în oraș, cât costă cazarea, etc). Noi pregătim astfel de mini ghid-uri pentru fiecare loc în care am fost.
  • Research-ul e cheia pentru un city break reușit. Nu uita asta!

Despre cum poți să îți organizezi un city break perfect sau ce să nu faci atunci când ești în city break, o să vorbim cu altă ocazie (poate chiar pe Instagram), întrucât acum aș vrea să îți ofer câteva tips&tricks care te vor ajută să economisești o sumă considerabilă de bani atunci când vrei să mergi într-un city break. În fond, banii economisiti într-o vacanță, pot fi investiți în următoarea. 😀 



Evita taxi-urile (in special pe cele de la aeroport)

Deși ar fi trebuit să scriu această lista în altă oridine, țin morțiș să încep cu povestea „taxi”. Dacă vrei să îți ții bugetul sub control evita să iei taxi de la și spre aeroport. Nu doar că taxiurile sunt scumpe în general, ci pentru cursele de aeroport se percep multe alte taxe (fondate sau nefondate). Astfel, pentru o cursa de 10-11 km de la aeroport, poți plăti in unele țări chiar și 25-30 euro. 

Poate dacă călătorești împreună cu piticii (aka copiii) sau dacă ajungi la ore târzii, e posibil ca taxi să fie unica varianta. Însă eu îți recomand din suflet să le eviți dacă e posibil. Cum? Alege ore de sosire și plecare cât mai bune, dacă este posibil. Nu în toate orașele există autobuze de noapte pentru aeroport, iar tarifele la taxi cresc considerabil pe timp de noapte. 

Cel mai bine e să apelezi la mijloacele de transport în comun. 

În general, orașele mari au conexiuni foarte bune cu aeroportul, fie prin trenuri, autobuse sau chiar metrou. Spre exemplu, Barceloan El Prat (aeroportul) e conectat la rețeaua de metrou a Barcelonei. Călătoria cu metroul costă cca. 5 euro. Cursa cu taxi de la aeroport în centru costă 35 euro.

Important e să faci un pic de research înainte să pleci de acasă și să iei în considerare următoarele lucruri:

  • Unde se află aeroportul (la câți km distanță față de orașul în care îmi doresc să ajung)
  • La ce ora ajung la destinație
  • Cum pot să ajung de la aeroport la hotel/în centru (îmi oferă hotelul un shuttle gratuit, există metrou/tren/autobus, cât costă biletul și unde e statia)
  • dacă nu există mijloace de transport în comun la acea oră, verifică dacă există Uber sau Bolt (au prețuri mai bune, știți deja)

Nu pleca de acasă fără să știi toate aceste lucruri. Atfel, o să ajungi la mâna taximetristilor și lucrul acesta te va costa. 



Estimativ, dacă folosești transportul în comun pentru transferul de la și la aeroport, economisești minim 40 euro/cuplu (minim!)  

Cauta cele mai ieftine bilete de avion

Când vine vorba de bilete de avion…ei bine, acolo poți să economisești cei mai mulți bani. Foarte mulți oameni cred că e imposibil să cumperi bilete de avion ieftine. Ba chiar, atunci când am zis că am plătit pe un zbor dus-întors doar 4 euro, multe persaone mi-au scris fie că nu e posibil, fie că e doar o șmecherie a companiilor aeriene (îți iau cei 11 lei și anulează zborul). Despre acest scepticism aș putea să vorbesc foarte mult, dar nu îmi doresc să te încarc cu teorii și povești, ci vreau să te ajut să călătorești mai mult și mai ieftin. 

Câteva lucruri de notat:

  • Nu văd de ce să cumperi un bilet cu 200 lei, când îl poți cumpăra cu 60 lei. Așa cum am spus la un moment dat pe Facebook, dacă plătești mai mult pe un bilet, nu ai garanția că acel zbor nu se va anula. 
  • Trebuie să urmărești ofertele companiilor low cost care efectuează curse din România. 
  • Trebuie să profiți de oferte! Ele nu sunt pe perioadă nedeterminată, iar dacă aștepți după aprobări și dacă stai să te gândești prea mult vei pierde oferta. 
  • Răsfoiește calendarul cu zborurile, dar și destinațiile. E foarte probabail să găsești bilete mai ieftine într-o altă perioadă, față de cea pentru care ai căutat inițial. De altfel e posibil că biletele spre Roma să fie mai ieftine decât cele pentru Veneția, în același interval de timp. Încearcă să fii cât mai flexibil cu perioada și locația.
  • Călătorește cât mai „light”.
  • Investeste intr-un abonament Wizz Club. Abonamentul costa 40 euro/an si iti ofera reducere de 10 euro pentru fiecare zbor, pentru tine si partenerul tau de calatorie. La un calcul simplu, economisesti pana la 40 euro pentru un zbor dus-intors, pentru doua persoane.

Cu un pic de răbdare, flexibilitate și hotărâre, poți să găsești bilete de avion mai ieftine decât o seară în doi la cinema. 

Noi căutăm constant oferte, pe care ulterior le postăm pe blog sau pe Instagram deooarce vrem să îi ajutăm și pe cei care nu au timp de pierdut cu toate căutările. Fac o mică paranteză că să te invit să te abonezi la blog și să ne dai un follow pe Instagram. În acest fel vei fi primul/prima care va află despre cele mai bune oferte pentru citybreak-uri în Europa. 

Experiență personală: noi plătim între 20 și 50 euro pentru un bilet de avion dus-întors. Rare au fost dățile în care am plătit mai mult, atunci când vine vorba de citybreak-uri în Europa, bineînțeles.

Calatoreste cu un singur bagaj de mana (rucsac)

Un alt obicei care ne ajută să salvăm sume considerabile e bani e călătoritul cu un bagaj de mâna (personal item). Nu avem trolere sau bagaje de cală, acestea din urmă fiind complet inutile într-un city break. Ci avem un rucsac de 20 l (40x30x20) în care punem hainele pentru 2 persoane și un alt rucsac mai mic pentru cosmetice, electronice și alte lucruri necesare. Așa călătorim de mai bine de 2 ani nu doar în citybreak-uri, ci și în vacanțe de 7-12 zile. Astfel nu trebuie să ne luăm îmbarcare prioritară sau să plătim pentru bagaj.

Bun, bun, dar e suficient un rucsac mic pentru două persoane pentru 7 zile. Aș spune ce e mai mult decât suficient! Cu cât călătorești mai mult, cu atât îți dai seama că nu ai nevoie de multe lucruri. E important să îți organizezi bine outfit-urile și să împachetezi hainele cât mai bine. Dacă totuși rămâi fără haine curate, pentru 3-4 euro, poți avea hainele spălate și uscate în doar câteva ore (tot din experiență spun). 

În fond, în citybreakuri nu ai nevoie de foarte multe haine, iar dacă dai 100 lei pe un bilet dus întors, ar fi chiar păcat să mai dai încă 400 lei pentru bagaj. Iar daca vei merge in citybreak-uri de doua-patru zile, cu un rucsac, vei vedea de fapt ca banii dati pe servicii de priority sau bagaj extra sunt bani aruncati pe fereastra.

Cât economisim dacă nu călătorim cu bagaj de cabină?

Noi obișnuiam să luăm biletul basic și să adăugăm ulterior priority (care îți permite să iei un bagaj de mâna și un bagaj de cabină), care mai adauga la cheltuieli inca 40 euro (in medie)/persoana/zbor. Astfel, pentru un cuplu calator, pretul biletului de avion creste cu 160 euro.

Dictionar de termeni:

  1. bagaj de mâna – este inclus în prețul pentru biletul basic și poate fi un rucsac sau o geantă de laptop. Extra, în tarfiul basic, poți avea inclus și o pungă de dutyfree, dacă faci cumpărături de ultima ora, și alte lucruri personale (carte, sticlă de apă, pălărie, etc)
  2.  bagaj de cabina – troller mic – acesta nu este inclus în biletul basic. Acesta trebuie să se încadreze în dimensiuni impuse de compania aeriană, atfel taxele la gate sunt destul de mari ( 40-50 euro dacă bagajul nu depășește acele dimensiuni). E important să verifici politicile bagajelor la compania cu care vei zbura.  

Achizitioneaza un (7)Day(s) Pass pentru transportul in comun

În orașele mari – Paris, Londra, Barcelona – e posibil că hotelul pe care l-ai ales să nu fie chiar în centru, mai ales dacă optezi pentru variante de cazare la buget. Și chiar dacă ar fi în centru, cele mai importante atracții turistice sunt răspândite pe întreaga suprafață a orașului. Astfel, dacă crezi că te vei folosi de mijloacele de transport în comun, cel mai bine e să cumperi cu travel pass care să îți ofere călătorii nelimitate cu toate mijloacele de transport în comun din zona urbană. Aceste carduri sunt special gândite pentru turiști și adesea au o valabilitate de 1-7 zile. 

Am și câteva exemple în această direcție:

Lisabona – Lisboa Card ne asigură deplasarea cu toate mijloacele de transport în comun (metroul, tramvai, tren și autobus) în Lisabona, pe ruta de aeroport și în împrejurimile capitalei ( Belem, Sintra, Cascais). O calatorie in mod normal costa 1,5 – 2 euro. Mai multe despre Lisboa Card.

Malta – Talinija Explore simplă, care oferă 7 zile de călătorii nelimitate, atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte, în Malta și în Gozo. Cardul costă 21 euro pentru adulți. Mai multe despre Talinija Explore Card.

Londra – OysterCard este un card reîncărcabil ce te va ajuta să călătorești mai mult și mai ieftin, indiferent de zonă. De exemplu, pentru o călătorie în zona centrală, cu OysterCard vei plăti 2,40 lire, in loc de 4,90. OysterCard are și un ”daily gap”, ceea ce înseamnă că, odată atins acel prag nu vei mai fi taxat pentru restul călătoriilor. Acest prag diferă în funcție de zonă, iar pentru zonele 1-3 acesta este de 8 lire. Citeste mai mult.

În fiecare capitală/oraș mare în care vei ajunge, caută informații cu privire la transportul în comun. E important să știi cât costă o călătorie, să estimezi câte călătorii o să faci și să verifici dacă există o modalitate prin care să economisești câțiva bani.

Achizitioneaza un Tourist Pass pentru atractii turistice

Dacă ai în plan să vizitezi muzee, un Tourist Pass te-ar putea ajută să mai economisești niște bani. În general, aceste Tourist Pass-uri vin la pachet și cu opțiunea de călătorii nelimitate cu mijloacele de transport în comun (așa rezolvi și punctul menționat mai sus), tururi cu autobusele hop-on hop-off și reduceri în unele restaurante sau magazine. 

Cum îți dai seama dacă merită să cumperi un astfel de card:

  1. faci o lista cu toate atracțiile turistice pe care vrei să le vizitezi, împreună cu prețul de intrare pentru fiecare.
  2. verifici cât costă un card pentru transportul în comun, pentru același număr de zile.
  3. verifică ce reduceri mai oferă cardul (restaurante, tururi hop-on fop-off, excursii pe mare, etc)

Dacă cardul costă mai putin decât suma pe care o ai pe lista ta, atunci merită să îl cumperi.

Câteva exemple:

Atena – Există un touristpass care include intrarea la Acropole, Ancient Agora și Roman Agora, Biblioteca lui Hadrian, Olymipieo și alte câteva locații. Costă 30 de euro și are o valabilitate de 5 zile.

Oslo – Oslo pas oferă intrarea gratuită la muzee, transport în comun și reduceri la restaurante și activități outdoor. Un card pentru 48 ore costă 655 NOK (cca. 60 euro). E mult, însă Oslo e un oraș scump, iar la final, dacă vizitezi 5 muzee, folosești transportul în comun în oraș și mai proifti și de reducerile la restaurante, vei vedea că a fost cea mai bună soluție. 

Research – Verifica ce poti face gratis sau aproape gratis

În fiecare oraș mare vei găși una-două activități gratuite. Există locuri în care nu trebuie să plătești taxe de intrare, muzee care pot fi vizitate gratuit sau tururi ale orașului aproape gratuite (spun aproape deoarce funcționează pe baza de tips). Părerea mea e că nu trebuie să dai sume mari de bani pe intrări la fel și fel de muzee deoarece fiecare oraș pe care îl vei vedea va fi un muzeu în aer liber. Sunt multe locuri în care nu am plătit taxe de intrare la biserci și muzee și în care pur si simplu ne-am plimbat în continuu pe străzi, am admirat clădirile, natură, viață. Uneori, asta e tot ceea ce ai nevoie.

Revenind la atracții turistice, e bine de știut că unele muzee din Londra au intrare gratuită (British Museum spre exepmlu), iar în Londra snunt multe locuri pe care le poți vedea fără să scoți o lira din buzunar. La Pompeii intrarea e mai ieftină după ora 15:00, cu 5-6 euro. Iar unele muzee au intrare gratuită în unele zile din săptămâna sau din an. 

Strawberry Tour e o companie ce oferă tururi tematice gratuite în diverse orașe din lume (Londra, Bogota, Havana , etc) și care a luat naștere în Londra, în anul 2018. Astfel te poti alatura unui walking tour tematic, iar la final ii oferi ghidului un mic tips, in functie de cat iti permiti si de cat crezi ca merita. Noi am facut 3 tururi cu ST. in Havana si am fost extrem de mulutmiti.

Cateva idei de walking tours in Londra

Hoteluri cu mic dejun (inclus in pretul camerei)

În unele țări, în special în Nordul Europei, hotelurile care oferă mic dejun inclus în prețul camerei sunt o adevărată comoară. Când vine vorba de călătorit în partea de nord a Europei, ne orientăm spre acele hoteluri care oferă și acest serviciu, astfel, avem prima masă din zi (și cea mai importantă) asigurată. Cele mai bune exemple vin din Suedia și Letonia.

Ultima noastră călătorie a fost în Riga, iar hotelul la care am stat și pe care vi-l recomand din tot sufletul, ne-a oferit mic dejun inclus în prețul camerei. Camera, fiind la un hotel de 4 stele, ne-a costat 50 euro/noapte/2 persoane, cu mic dejun. În dimineață în care am ajuns, am luat micul dejun în oraș, pe care am plătit 23 euro, în celelalte două zile ne-am bucurat de micul dejun de la hotel (am avut și șampanie) și am economisit astfel 20-25 euro în fiecare zi. Aceeași situație a fost și în Stockholm. 

Importante e să faci DIN NOU un pic de research…să vezi cam care sunt prețurile în orașul în care mergi. În unele orașe nu merită să iei micul dejun de la hotel, întrucât vei găsi multe variante bune în afară hotelului. 

Însă, atunci când se ivește ocazia (preț bun+mic dejun bun), profită de ea.

Street food & lunch deals

Zonele turistice au foarte multe restaurante pentru turiști…cu prețuri pentru turiști. Indiferent de bugetul pe care îl, acele restaurante sunt de evitat deoarce nu îți vor oferi o experiență culinară autentică. În schimb, dacă călătorești cu un buget mic, trebuie să te orientezi spre restaurantele în care mănâncă localnicii și spre street food. În plus, pentru masă de prânz urmărește acele restaurante care oferă lunch deals.

Cum economisesti bani in city break-uri? | Vacante la buget

Tu ești cel care stabilește bugetul de călătorie, de aceea toate articolele pe care le scriu pe această tema sunt strict din punctul nostru de vedere. În continuare cred că orice călătorie de weekend, oriunde ar fi ea, e terapie pentru corp și suflet și că trebuie să ne luăm astfel de momente libere din când în când. De aceea, sfatul meu e să profiți de fiecare weekend, de energia pe care o ai și de fiecare zi liberă, să pleci oriunde vrei și poți…să te deconectezi. Iar acum, că ti-am împărtășit câteva dintre secretele noastre, poți chiar economisi bani în timp ce faci sightseeing prin orașele frumoase ale Europei. 

Sper că articolul meu ți-a fost util și că te va inspira să caltoresti mai mult și mai ieftin. În fon, nici măcar cerul nu mai e limita.